Dubuļu Styrnu buks

lielais_liepu_kalns-scaled_1108
Vasals Latgolā!!! Atklāsim Latgali no jauna - ar šo solījumu Stirnu bukam gāja smagi, bet reiz dotais vārds ir jāpilda! Vienīgo un pēdējo reizi Styrnu buki Latgalē lēca tālajā 2016.gadā... Pienācis laiks atgriezties, un vēl AR KĀDU VĒRIENU!

"Otras līdzīgas debešu puses neesot visā pasaulē", tā savulaik rakstīja Jānis Klīdzējs. Bet skatoties no putna lidojuma, Rāznas Nacionālā parka ainava ir neatkārtojama pauguru un ezeru kompozīcija. Mežiem, pļavām, zeltainiem labības tīrumiem klāti pauguri, ko Latvijā dēvējam par kalniem, un tiem pa vidu – lielāku un mazāku ezeru spoguļi. Tūristiem vairāk pazīstami ir Rāzna un Ežezers. Ar savdabīgu šarmu valdzina klusais Asareņš un citi meža ezeriņi. Apjozušies ar ceļu jostām, mūsu kalni aicina doties ceļā, lai iepazītu un izjustu nacionālā parka ainavu, iedzīvotāju dzīvesziņu un viesmīlību. Populārākie ainavu skatupunkti ir Mākoņkalns un Lielais Liepukalns.

Karaliskās distances "Vilks" dalībnieki startēs no Latgales jūgendstila pērles - Lūznavas muižā, bet finišēs augstākajā Latvijas ciemā Dubuļos, Kaunatas pagastā, Rēzeknes novadā, kur savus skrējienus aizvadīs visu pārējo distanču dalībnieki! Pa ceļam apciemosim senu latgaļu pilskalnu, gan plašo Baldas mežu ar Baldas ūdensdzirnavām, Vēžukrogu, kur tad vēl Mākoņkalns (arī Padebešu kalns) (249 m.v.j.l.) un Volkenbergas pilsdrupas (13. gs.), skatu terase ar lielisko skatu uz Latgales jūru - Rāznas ezeru un mazo Ubogovas ezeru. Un Vilka noslēgumā episki 10 km, dalībniekus sagaidīs Dzerkaļu kalns, Lielais Liepukalns (289,3 m.v.j.l.) ir Latgales augstākā un Latvijā trešā augstākā virsotne un kura virsotnē uzbūvēts augstākais koka skatu tornis Latvijā (34 m), no kura paveras iespaidīgs skats uz apkārtējo ainavu, Rāznas un citiem ezeriem, Kromanu kalns un Širinu kalns.
Ievērosim, ka šī ir īpaši aizsargājama dabas teritorija un atrasties Rāznas nacionālajā parkā jau vien ir īpaša privilēģija! Nenovirzīsimies no iezīmētās takas, cienīsim vidi un šeit valdošos noteikumus, kas palīdz saglabāt apkārt esošo skaistumu.

1108x750_karte_3