Gaiziņkalna Stirnu buks

Apsveicam! Tu esi nokļuvis taku skrējienu seriāla "Gjensidige Stirnu buks" šī gada trešajā jeb 2021./22. gada sezonas pēdējā, septītā posma apraksta lapā!

Starts/Finišs:: atpūtas kompleksa "Gaiziņš" teritorijā. GoogleMap šeit!

Sacensību programma:: ŠEIT!

Detalizētākas distanču kartes:: TraceDeTrail I GoogleMap

Distanču GPX faili pieejami šeit (spied “Saglabāt saiti kā”!):: “Vāvere – GPX”“Zaķis – GPX”“Stirnu buks – GPX”“Lūsis – GPX”

Tūrismagids.lv:: Ko redzēt un piedzīvot Gaiziņkalna tuvumā?

Vidzemes augstienes Vestienas grēdas vidusdaļā atrodas augstākais punkts Latvijas teritorijā – Gaiziņkalns ar stāvām, gravu saposmotām nogāzēm un elpu aizraujošiem skatiem. Gaiziņkalns ir Latvijas augstākais kalns. Kalna absolūtais augstums ir 311,94 m virs Ziemeļjūras, relatīvais augstums - 61,6 m, tas stiepjas apmēram 1 km garumā un 650 m platumā.

Gaiziņa vārds cēlies no vārda Gaiszinis, jo kalns arvien tiek uzskatīts par drošu laika pareģotāju. Ja tas tinas miglā vai no tā ceļas miglaina dūmaka, tad ne vēlāk kā trešajā dienā, gaidāmi nokrišņi.

Ap Gaiziņkalnu plešas dabas parks "Gaiziņkalns" (2026 ha, dibināts 1957. gadā). Teritorija veidota, lai aizsargātu raksturīgo Vidzemes augstienes ainavu pauguraino reljefu un ezerus, to dabas un kultūras vērtības. Tā tiek definēta kā izcili ainaviska teritorija ar raksturīgo Vidzemes augstienes ainavu. Dabas parks ir iekļauts Eiropas Savienības aizsargājamo dabas teritoriju tīklā “Natura 2000”.

Gaiziņkalns ir privātīpašums. Kalna dienvidu puse pieder "Lejas Gaiziņu" saimniekiem, bet kalna lielākā daļa un ziemeļu puse - "Kalna Gaiziņu" saimniekam. Neviens no zemes īpašniekiem Gaiziņkalna tuvumā nedzīvo. Kalns ir publiski pieejams. Pagaidām! Ļoti ceram, ka tā arī paliks uz priekšdienām!

Šeit lēcām jau 2018.gadā, saprotams, ka šī gada distances atšķirsies, bet joprojām tās mums palīdzēja veidot Artis Ločmelis (OK Burkānciems), Kalna Juris jeb Juris Stradiņš (atpūtas komplekss GOLGĀTS), Pēteris Ločmelis (Piekūni.lv).

Atpūtas komplekss "Gaiziņš" I VisitMadona