Ogres Stirnu buks

Apsveicam! Tu esi nokļuvis taku skrējienu seriāla "Stirnu buks" 2021.gada sezonas ceturtā posma apraksta lapā!

Starts/Finišs:: dabas parka "Ogres Zilie kalni" teritorijā, pie slēpju nomas punkta. GoogleMap šeit!

Sacensību programma:: ŠEIT!

Detalizētākas distanču kartes:: TraceDeTrail I GoogleMap

Distanču GPX faili pieejami šeit (spied “Saglabāt saiti kā”!):: “Vāvere – GPX”“Zaķis – GPX”“Stirnu buks – GPX”“Lūsis – GPX”

Tūrismagids.lv:: Rudenīgs maršruts: ko apskatīt, dodoties uz Ogri

Taku skrējiens "Ogres Stirnu buks" sacensību dalībniekus ievedīs īpaši aizsargājamā dabas teritorijā "Ogres Zilie kalni". Dabas parka teritorijas lielāko daļu aizņem Latvijā ļoti rets biotops - skujkoku meži uz osiem. Osi ir kūstošu ledāju ietekmē radušās grants un smilts kalnu grēdas, kas vidēji ir 5-10m augstas, ar izteikti stāvām malām un paceļas virs apkārtējās teritorijas. Osus veido ledāja kušanas ūdeņu nestie nogulumi. Tātad - būs gan, kur izskrieties, gan - kur uzrāpties!

Zilo kalnu nosaukums, visticamāk, iegūts no osiem raksturīgajiem skujkoku mežiem, uz kuriem no osu grēdas virsotnēm raugoties ir zilgana nokrāsa.

Interesanti, ka kompleksa austrumu daļā Ogres pilsētas teritorijā atrodas Valsts nozīmes aizsargājamais pilskalns "Zilais kalns – pilskalns". Pēc pētnieka Ernesta Brastiņa ziņām, 1907.gadā atklātais pilskalns ir izveidots kalna kauprē, kas paceļas 27 metrus  virs apkārtnes.  Tam pāri gājis sens ceļš no Ogres uz Tīnužiem, kas vēlāk novirzīts uz ziemeļiem, uz kalna nogāzes piekāji. Tiek uzskatīts, ka tas ir patvēruma pilskalns, kurā cilvēki nedzīvoja pastāvīgi, bet patvērās tikai briesmu gadījumos. Pašlaik pilskalns ainavā iezīmējas vāji, un vairums dabas parka apmeklētāju par šī pilskalna esamību nav informēti, kaut arī tā virsotnē izvietots informācijas stends.

Taku skrējienu seriāla rudens posma norisi no sirds atbalsta arī paši ogrēnieši - paldies VisitOgre, īpaši Dzirkstītei Žindigai un Armandam Pivoram, un, protams, protams, arī mūsu nenogurstošajiem Ogres Stirnu buku komūnas pārstāvjiem Jānim Gailim un Robertam Īvzānam!

Tiekamies Ogres Zilajos kalnos!!!

VisitOgre.lv I FB Visit Ogre