Zilo kalnu Stirnu buks

DALĪBNIEKU ON-LINE REĢISTRĀCIJA SACENSĪBĀM IR SLĒGTA! PĒDĒJĀ BRĪŽA REĢISTRĀCIJA IESPĒJAMA ARĪ SACENSĪBU DIENAS RĪTĀ SACENSĪBU CENTRĀ! (Meklējiet telti “Jaunās reģistrācijas”!). UZ SACENSĪBĀM IERODAMIES SAVLAICĪGI (Noteikti, ierēķiniet papildu laiku auto novietošanai stāvvietā un mantu glabātuves apmeklējumam!).

Piektdien, 04.05., tc “Domina Shopping” Sportland veikalā darbosies dalībnieku Expo – varēsiet izņemt gan dalībnieku numurus, gan sezonas abonementa īpašnieki savus Stirnu buka skriešanas t-kreklus!

Apsveicam! Tu esi nokļuvis taku skrējienu seriāla "Stirnu buks 2018" otrā posma apraksta lapā!

Starts/Finišs:: Bijusī sanatorija "Ogre", Gaismas prospekts 2/6, Ogrē. GoogleMap šeit!

Sacensību programma:: ŠEIT!

Detalizētākas distanču kartes:: ŠEIT! (web)

Gribi skatīt distanču kartes mobilajā telefonā, ielādē LVM GEO mobilo lietotni GooglePlay veikalā vai AppStore!

Datu faili LVM GEO mobilajai lietotnei:: Lūsis (Zilie kalni, 2018) Stirnu buks (Zilie kalni, 2018) Vāvere (Zilie kalni, 2018) Zaķis (Zilie kalni, 2018)

Distanču GPX faili pieejami šeit (spied "Saglabāt saiti kā"!):: “Vāvere – GPX”“Zaķis – GPX”, “Stirnu buks – GPX”“Lūsis – GPX".

Taku skrējienu seriāla otrā posma takas sacensību dalībniekus ievedīs īpaši aizsargājamā dabas teritorijā "Ogres Zilie kalni". Dabas parka teritorijas lielāko daļu aizņem Latvijā ļoti rets biotops - skujkoku meži uz osiem. Osi ir kūstošu ledāju ietekmē radušās grants un smilts kalnu grēdas, kas vidēji ir 5-10m augstas, ar izteikti stāvām malām un paceļas virs apkārtējās teritorijas. Osus veido ledāja kušanas ūdeņu nestie nogulumi. Tātad - būs gan, kur izskrieties, gan - kur uzrāpties!

Zilo kalnu nosaukums, visticamāk, iegūts no osiem raksturīgajiem skujkoku mežiem, uz kuriem no osu grēdas virsotnēm raugoties ir zilgana nokrāsa.

Interesanti, ka kompleksa austrumu daļā Ogres pilsētas teritorijā atrodas Valsts nozīmes aizsargājamais pilskalns "Zilais kalns – pilskalns". Pēc pētnieka Ernesta Brastiņa ziņām, 1907.gadā atklātais pilskalns ir izveidots kalna kauprē, kas paceļas 27 metrus  virs apkārtnes.  Tam pāri gājis sens ceļš no Ogres uz Tīnužiem, kas vēlāk novirzīts uz ziemeļiem, uz kalna nogāzes piekāji. Tiek uzskatīts, ka tas ir patvēruma pilskalns, kurā cilvēki nedzīvoja pastāvīgi, bet patvērās tikai briesmu gadījumos. Pašlaik pilskalns ainavā iezīmējas vāji, un vairums dabas parka apmeklētāju par šī pilskalna esamību nav informēti, kaut arī tā virsotnē izvietots informācijas stends.

Un - visbeidzot, lietu skaidrībai - lai arī dabas parks cieši pieguļ Ogres pilsētas teritorijai, tā lielākā daļa atrodas Ikšķiles novadā!

Noderīgas saites šī apvidus izzināšanai:: VisitOgre.lvZilieKalni.lv

Trašu izveidošanā Stirnu bukam Ogrē aktīvi palīdz Jānis Gailis un Roberts Ivzāns. Pēc finiša nekautrējaties paskatīties šiem abiem vīriem acīs, lai pateiktu... paldies!

Tiekamies Zilajos kalnos!!!

5 vietas, kas Zilajos kalnos būtu jāapskata katram Stirnu bukam! Lasi ŠEIT!