Gaiziņkalna Stirnu buks

Lēnām un neatlaidīgi taku skrējienu seriāla  “Stirnu buks 2018″ sezona iegrozījusies tās izšķirīgajā fāzē dalībniekiem, kuri cīnās par iespējami augstākām vietām sezonas kopvērtējumā! Kur Latvijā vēl augstāk, ja ne Gaiziņā? Lai arī iekoptu taku šeit ir pamaz - pamatā grants ceļi mijas ar bezceļa (off road) takām, šī bija mūsu pamatmotivācija vienu no svarīgākajiem seriāla posmiem organizēt dabas parkā "Gaiziņkalns"! Jo Latvijas augstākajā kalnā būs jāuzskrien! Turklāt - vairākas reizes!!! Gaiziņkalnam nogāžu, vazin, netrūkst (Lielais un Mazais Golgāts, Rietumu nogāze, Dāmu paradīze...)! Latvijā tuvāk debesīm vairs nevar piekļūt!

Starts/Finišs:: Atpūtas komplekss "Golgāts", Bērzaunes pagasts, Madonas novads. GoogleMap ŠEIT! *Esiet uzmanīgi! Neievadiet navigācijas iekārtās "Gaiziņkalns" (!!!), ja vien nebraucat ar 4x4 vai tanku!

Sacensību programma:: ŠEIT!

Detalizētākas distanču kartes:: ŠEIT!

Gribi skatīt distanču kartes mobilajā telefonā, ielādē LVM GEO mobilo lietotni GooglePlay veikalā vai AppStore!

Datu faili LVM GEO mobilajai lietotnei:: Lūsis (Gaizins, 2018)Stirnu buks (Gaizins, 2018)Zaķis (Gaizins, 2018)Vāvere (Gaizins, 2018)

Distanču GPX faili pieejami šeit (spied "Saglabāt saiti kā"!):: “Vāvere – GPX”, “Zaķis – GPX”, “Stirnu buks – GPX”, “Lūsis – GPX".

Gaiziņkalns ir Latvijas augstākais kalns. Kalna absolūtais augstums ir 311,94 m vjl, relatīvais augstums - 61,6 m, tas stiepjas apmēram 1 km garumā un 650 m platumā. Gaiziņa vārds cēlies no vārda Gaiszinis, jo kalns arvien tiek uzskatīts par drošu laika pareģotāju. Ja tas tinas miglā vai no tā ceļas miglaina dūmaka, tad ne vēlāk kā trešajā dienā, gaidāmi nokrišņi.

Ap Gaiziņkalnu plešas dabas parks "Gaiziņkalns" (2026 ha, dibināts 1957. gadā). Teritorija veidota, lai aizsargātu raksturīgo Vidzemes augstienes ainavu pauguraino reljefu un ezerus, to dabas un kultūras vērtības. Tā tiek definēta kā izcili ainaviska teritorija ar raksturīgo Vidzemes augstienes ainavu. Dabas parks ir iekļauts Eiropas Savienības aizsargājamo dabas teritoriju tīklā “Natura 2000”.

Gaiziņkalnā atrodas 1 no 16 Latvijas teritorijā esošajiem “Strūves ģeodēziskā loka” punktiem. Punktu sauca par Gaisakalna punktu un to uzmērīja 1824. gadā slavenā Frīdriha Georga Vilhelma Strūves vadībā. Strūves ģeodēziskais loks ir iekļauts UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā.

Trasi mums palīdzēja veidot Artis Ločmelis (OK Burkānciems), Kalna Juris jeb Juris Stradiņš (atpūtas komplekss GOLGĀTS), Pēteris Ločmelis (Piekūni.lv).

Latvijas augstākais kalns no putna lidojuma:: FOTO

gaizins.lv I Tūrisms Madonas novadā