Vecpiebalgas Stirnu buks

Veveri_1108

Sezonas vasaras pilnbrieda posmā Stirnu buki viesosies Vecpiebalgā!

Dzied mana dvēsele, dzied...
Saulgriežu spēks, pļavas ziedu košās krāsas un daudzveidīgā smarža Piebalgā, kultūrvēsturiskajā teritorijā Vidzemes augstienē, kura izsenis slavena ar saviem amatniekiem un tirgotājiem, bet vēlākos laikos ar lielu skaitu rakstnieku, dzejnieku un citus radošu ļaužu.

Sacensību centrs tiks izvietots Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja lauku ekspozīcijā "Vēveri", kur iedzīvosimies un iejutīsimies Piebalgai raksturīgas zemnieku – amatnieku sētu grupā, kuras vēsture datējama sākot ar 16. gs. vidu. 19. gs. galvenais peļņas avots Vēveros ir aušana, katrā mājā klaudzēja 2 - 4 stelles. Sākoties “Mērnieku laikiem” (19. gs. 70/80 g.), kad piebaldzēni izpērk zemi no muižas, Vēveros ir izveidojušās astoņas saimniecības: Kalna Vēveri, Lielvēveri, Lejas Vēveri, Streinvēveri, Jaunvēveri, Vecvēveri, Mazvēveri un Virolvēveri. Mūsdienās dabā redzams šo astoņu sētu savstarpējais izkārtojums un apbūve un nesen atjaunotās Vēveru dzirnavas.

"Vēveru" stellēs uzvilktajā audumā savu dzīparu var ieaust arī apmeklētāji. Vāgūzī apskatīt izvietotos piebaldzēnu ratus, zirglietas, arklus un ecēšas, bet tur pat blakus uzzināt vairāk par nesen atjaunotajām Vēveru dzirnavām. Savukārt "Lielvēveru" pagalmā aplūkojami Piebalgā audzētie ārstniecības augi un puķes.

Lauku ekspozīcija "Vēveri" ir viena no nedaudzajām vietām Latvijā, kur var redzēt dabisko vidi, kur nekas netiek pārveidots. Līdz pusotru kilometru attālajam Slieķu ezeram caur naktsvijoļu pļavām ved īpaši veidota taka.

Brīvdabasmuzejs.lv I TūrismsCēsis.lv

1108x750_karte_4